Odin og Krist – Historisk fortælling fra Sallingland af Gudmund Schütte

”Odin og Krist” (1926) er en historiske roman af Gudmund Schütte, som jo ellers er kendt for bogen ”Hjemligt Hedenskab”. Han har også skrevet en del andre bøger og artikler om hedenskab og lokal folklore det Nordlige Jylland. Desværre har Schütte den sorte plet hængende over sig at han i nogle få bøger brugte nazistiske raceteorier, men det hører man hverken om i Hjemligt Hedenskab eller Odin og Krist.

Schütte var en historiker som arbejdede med folkekultur og historisk hedenskab. I Hjemligt Hedenskab prøvede han at rekonstruere den danske hedenske kultur og myter på baggrund af de historiske kilder og fra vikingetiden og den folkekultur som blev indsamlet i 1700-tallet og 1800-tallet.

Historien er jo tydeligvis en historie om overgangen til kristendommen og det kan jo være lidt deprimerende for os hedninge, men der er faktisk interessante spændende episoder i bogen. Der er mange praktiske eksempler på den hedenskab som Schütte forestillede sig i slutningen på vikingetiden.

I Odin og Krist kan man se at Schütte mente at Odin og Aserne kom til Danmark med de indvandrende Daner i jernalderen, mens de lokale har en Tyr-kult med sejdfester. I Schüttes univers fortsætter denne kult i den almene befolkning, mens overklassen prøver at bekæmpe den til fordel for Odin dyrkelsen. Der er også nogle fine gengivelser af de hedenske fester som nævnes i Heimskringla som de amerikanske asatro kalder ”Sumble”.

Det er selvfølgeligt klart at meget af det Schütte tænker sim om den førkristne religion i Danmark ikke har historisk korrekt, og især hans forestilling om at de historier/væsner som findes i 1800-tallest folkekultur skulle have været nedarvet uændret siden vikingetiden. Der er også nogle spændende teorier om hvordan nogle af de folkloristiske væsner fik deres introduktion til kulturen og man ser noget af den blandingskultur som eksisterede i starten af kristendommen, selvom om den del af blandingskulturen som eksisterede før omvendelsen ikke ses i historien. Dog er det en bog som giver en mange overvejelser og jeg syntes den er værd at læse, hvis man kan vænne sig til den gammeldags sprog og at den er så positivt over for kristendommen.

Bogen ender med et fint lille efterskrift, hvor Schütte fortæller hvilke overvejelser han har gjort sig over hedenskabet i Nordjylland og overgangen til kristendommen og en henvisninger til de kilder han har det fra.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *